ZANIMIVOSTI

KOLIKO BARV DEJANSKO VIDI NAŠE OKO

JGL X-LAB

Imamo 7 milijonov stožcev, ki so odgovorni za razlikovanje barv, in 150 milijonov paličic, ki se uporabljajo za zaznavo razlike med dnevom in nočjo

Svet okoli nas ne bi bil tako čudovit, če ne bi bilo vse v barvah. A koliko barv dejansko sploh vidimo in od česa je to odvisno? V mrežnici ali retini očesa so fotoreceptorji. Imamo približno 7 milijonov stožcev, fotoreceptorjev, ki so odgovorni za razlikovanje barv, in približno 150 milijonov paličic, občutljivih na svetlobo, in po njihovih zaslugah lahko zaznamo razliko med dnevom in nočjo. Fotoreceptorji zaznavajo elektromagnetne impulze, ki potujejo skozi optični živec v možgane, kjer se ustvarja zavestno zaznavanje barve in slike.

Znanstveniki so ugotovili, da imajo ljudje tri vrste konusnih ali stožčastih celic, ki se različno odzivajo na svetlobo različnih valovnih dolžin. Zdravo človeško oko ima vse tri vrste stožcev in sicer za kratke, srednje in dolge valovne dolžine svetlobe, ki lahko posamično zaznajo okoli 100 različnih barvnih odtenkov. Zato se večina znanstvenikov strinja, da povprečno človeško oko vidi približno milijon različnih barv. Ker je dojemanje barv zelo subjektivno, se ta številka na koncu razlikuje od posameznika do posameznika.

REŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA TA ŠTIRI VPRAŠANJA IN SPOZNAJTE, KAKO GA PREPREČITI IN KAJ STORITI, KO ŽE IMATE SIMPTOME

REŠI KVIZ

Infografika

NAJPODROBNEJŠI POGLED V OKO: 10 DEJSTEV, KI RAZKRIVAJO, ZAKAJ JE TREBA SKRBETI ZA ZDRAVJE OČI

Preberi več