ZANIMIVOSTI

ZNANSTVENIKI SO DOKAZALI, DA IMAJO LJUDJE Z MODRIMI OČMI SKUPNEGA PREDNIKA

JGL X-LAB

Na 15. kromosomu sta dva glavna gena, ki vplivata na barvo oči. Barva je odvisna od količine melanina v očesni šarenici

Študija Univerze v Københavnu je pokazala, da imajo vsi ljudje z modrimi očmi skupnega prednika. Ekipa znanstvenikov z Inštituta za celično in molekularno medicino je ugotovila, da se je pred 6000 do 10.000 leti pojavila genetska mutacija pri človeku, ki je živel v severozahodnem delu Črnega morja. Genetska mutacija v genu OCA2, ki je odgovoren za proizvodnjo melanina, tj. pigmenta, od katerega je odvisna barva naših las, oči in kože, je zmanjšala proizvodnjo melanina.

Na 15. kromosomu se nahajata dva glavna gena, ki vplivata na barvo oči – OCA2 in HERC2. Barva oči je odvisna od količine in porazdelitve melanina v očesni šarenici. V primerih, ko je gen OCA2 uničen, ljudje ostanejo brez melanina v laseh, očeh in koži. To stanje je znano kot albinizem.

Znanstveniki z Univerze v Københavnu so na vzorcu 800 posameznikov ugotovili, da imajo vsi razen enega isto genetsko mutacijo, ki izvira iz skupnega prednika, ki si ga tako delijo tudi številne znane modrooke zvezde, kot so Paul Newman, Frank Sinatra, Taylor Swift, Brad Pitt in Alexis Bledel.

REŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA TA ŠTIRI VPRAŠANJA IN SPOZNAJTE, KAKO GA PREPREČITI IN KAJ STORITI, KO ŽE IMATE SIMPTOME

REŠI KVIZ

Infografika

NAJPODROBNEJŠI POGLED V OKO: 10 DEJSTEV, KI RAZKRIVAJO, ZAKAJ JE TREBA SKRBETI ZA ZDRAVJE OČI

Preberi več