ODKRIVAMO

SUHO OKO: oftalmolog podrobno analizira, kako prepoznati bolezen suhega očesa in ali jo je mogoče pozdraviti

Piše: Tatjana Šarenac Vulović, doc. dr.

doc. dr., specialistka oftalmologije, Klinika za oftalmologijo UKC Kragujevac, Katedra za oftalmologijo Medicinske fakultete Kragujevac

Suho oko je bolezen, ki pomembno vpliva na naš vid in kakovost življenja, tukaj pa navajamo, kako poskrbeti za zdravje oči

Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo neko vrsto očesne bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Poleg staranja in genetskih predispozicij na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami ter tako preprečimo bolezni in izboljšamo svoje zdravje. Zato so se prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, zdravniki splošne prakse, farmacevti in inženirji v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL –, da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

»Suho oko je eden od številnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na vid in s tem na kakovost življenja. S prilagajanjem dejavnikov tveganja, ne glede na starost, je mogoče bistveno vplivati na kakovost vida. Ti dejavniki vključujejo vzdrževanje higiene vek, zdravljenje alergij, zdravljenje sistemskih bolezni, korekcijo telesne mase, opustitev kajenja in zmanjšanje vnosa alkohola. Kljub temu pa je poleg popravkov vseh razpoložljivih dejavnikov tveganja enako pomembno tudi to, da redno obiskujete svojega oftalmologa. Na ta način lahko pravočasno odkrijemo in zdravimo veliko število oftalmoloških bolezni, ki v svojem začetku skorajda nimajo klinične simptomatologije,« analizira doc. dr. Tatjana Šarenac Vulović s Klinike za oftalmologijo UKC Kragujevac.

1. Suho oko pokriva zelo širok spekter motenj. Kako lahko razlikujemo blage simptome suhega očesa, kot sta rdečica oči in pekoč občutek, pri katerih se lahko sami odzovemo tako, da se izogibamo vzrokom ali uporabimo umetne solze, in simptome bolezni, zaradi katerih potrebujemo pregled in zdravljenje?

Spekter simptomatologije suhega očesa je zelo širok, od rahlega občutka ščemenja, zbadanja, prisotnosti tujega telesa, čezmernega draženja in rdečice očesa, zamegljenega vida pa vse do pojava nepovratnih razjed in brazgotinastih zameglitev roženice s trajno izgubo vida. Zelo pogosto zgolj izogibanje dejavnikom tveganja in uporaba umetnih solz nista dovolj, ampak je treba diagnosticirati in zdraviti osnovno bolezen, ki je povzročila nastanek suhega očesa. Glede na to, da lahko vsaka neodkrita in nezdravljena oblika suhega očesa napreduje do stopnje s trajnimi posledicami za vid, menim, da je treba pojav kakršnega koli nelagodja v očeh jemati resno in se oglasiti pri svojem oftalmologu.

2. Kako se suho oko diagnosticira pri oftalmologu? Kako je videti pregled?

Za diagnozo suhega očesa je potreben strokovni oftalmološki pregled. Danes obstaja veliko število testov, pa tudi druge tehnike slikanja za diagnosticiranje suhega očesa. Kljub temu sta dva najpogosteje uporabljena testa Shirmer in TBUT. Preskus Shirmer temelji na uporabi papirnatih trakov, na katerih je v milimetrih narisano ravnilo in ki jih s konico postavimo za spodnjo veko, medtem ko z drugim koncem prosto padejo preko nje. Na podlagi močenja trakov se izmeri količina solznega filma. Pozitiven test je tisti, pri katerem je močenje papirja manjše od 20 mm. Test TBUT (Tear Break Up Time) preverja kakovost solznega filma, in sicer njegovih lipidnih komponent. Po obarvanju očesa s fluoresceinom se opravi pregled na biomikroskopu pod modro kobaltno svetlobo. Bolniku naročimo, naj ne mežika, in izmerimo čas do prve prekinitve solznega filma. Test se šteje za pozitivnega, če se solzni film prekine v manj kot 10 sekundah.

3. Kakšna je razlika med hiperevaporativnim in hiposekrecijskim suhim očesom?

Solzni film je sestavljen iz treh plasti: površinske lipidne plasti, ki preprečuje izhlapevanje, vodne plasti, ki zavzema največji odstotek solznega filma, in sloja sluznice, ki olajša vezavo solznega filma na površino očesa. Pomanjkanje lipidne komponente povzroči nastanek evaporativnega očesa, pomanjkanje vodne komponente pa nastanek hiposekrecijskega suhega očesa. Vzroki evaporativnega suhega očesa so vnetje roba vek, vnetje Meibomovih žlez, poškodbe oči. Hiposekrecijsko suho oko se pojavlja pri boleznih solzne žleze, Sjogrenovega sindroma, sarkoidoze, revmatoidnega artritisa. Oba mehanizma sprožita vnetno reakcijo na površini očesa s spremljajočimi poškodbami epitelija roženice in razvojem stanja, ki ga v oftalmologiji imenujemo “bolezen površine očesa”.

4. Je suho oko mogoče pozdraviti?

V odvisnosti od vzroka nastanka suhega očesa je odvisna tudi možnost njegovega zdravljenja. Glede na to, da se pogosto pojavlja kot posledica neke sistemske avtoimune bolezni, trajna ozdravitev te oblike suhega očesa ni mogoča. Vendar pa lahko z ustreznim zdravljenjem osnovne bolezni, kot tudi z uporabo ustrezne oftalmološke terapije, umetnih solz, protivnetnih zdravil, močno vplivamo na stopnjo izrazitosti simptomov suhega očesa. Po drugi strani pa lahko v primeru suhega očesa, ki nastane zaradi določenih oftalmoloških stanj, z njihovim zdravljenjem pozdravimo tudi suho oko. Pri hudih oblikah je poleg uporabe umetnih solz brez konzervansov in protivnetne terapije včasih potrebna tudi uporaba imunomodulatorne terapije – citostatikov za lokalno oftalmološko uporabo.

5. Kako lahko vsi ohranimo svoj vid, ne glede na našo starost?

Suho oko je eden od številnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na vid in s tem na kakovost življenja. S prilagajanjem dejavnikov tveganja je ne glede na starost mogoče bistveno vplivati na kakovost vida. Ti dejavniki vključujejo vzdrževanje higiene vek, zdravljenje alergij, zdravljenje sistemskih bolezni, korekcijo telesne mase, opustitev kajenja in zmanjšanje vnosa alkohola. Kljub temu pa je poleg popravkov vseh razpoložljivih dejavnikov tveganja enako pomembno tudi to, da redno obiskujete oftalmologa. Na ta način lahko pravočasno odkrijemo in zdravimo veliko število oftalmoloških bolezni, ki v svojem začetku skorajda nimajo klinične simptomatologije.

(Predstavljena vsebina je neodvisna klinična izkušnja in strokovno delo avtorja in ne izraža nujno mnenja in stališča naročnika.)

REŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA TA ŠTIRI VPRAŠANJA IN SPOZNAJTE, KAKO GA PREPREČITI IN KAJ STORITI, KO ŽE IMATE SIMPTOME

REŠI KVIZ

Infografika

NAJPODROBNEJŠI POGLED V OKO: 10 DEJSTEV, KI RAZKRIVAJO, ZAKAJ JE TREBA SKRBETI ZA ZDRAVJE OČI

Preberi več