RAZISKUJEMO

UHO, GRLO, NOS – OČI: strokovnjak iz kliničnega centra Rebro analizira, zakaj so za zdrave oči pomembni tudi sinusi, ter kako skrbeti za svoje zdravje.

Piše: Ratko Prstačić, doc. dr. sc.

doc. dr. sc., specialist otorinolaringolog, subspecialist foniatrije, predstojnik Oddelka za foniatrijo pri UKC Zagreb

Kako s svojo dnevno rutino najbolje skrbeti za zdravje oči in preprečiti bolezni

Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo neko vrsto očesne bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Poleg staranja in genetskih predispozicij, na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami ter tako preprečimo bolezni in zaščitimo svoje zdravje. Zato so se v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL – prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, družinski zdravniki, farmacevti in inženirji, da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

Očesne mišice lahko delajo podnevi in ponoči brez počitka in so skupaj s srcem najhitrejše in najbolj obremenjene mišice v telesu. Oko je s centralnim živčnim sistemom povezano z živčno-mišičnimi strukturami v očesni votlini in po celotni dolžini vidne poti. In ne samo to – tudi paranazalni sinusi so anatomsko v zelo tesni povezavi z orbitalno votlino, v kateri se nahaja očesno zrklo z očesnimi mišicami in očesnim živcem. Zato so, opozarja doc. dr. Ratko Prstačić, predstojnik oddelka za foniatrijo UKC Zagreb, sinusi zelo pomembni za zdravje oči in treba je skrbeti za higieno nosu, če želimo imeti zdrave oči!

1. Kako so povezani srbeče in rdeče oči, izcedek iz nosu ter kihanje?

Srbeče in rdeče oči, izcedek iz nosu in kihanje so najpogostejši simptomi alergijskega konjunktivitisa in alergijskega rinitisa. V praksi sta ti dve različni entiteti pri alergikih zelo pogosto diagnosticirani hkrati, ker ima del bolnikov v določeni meri težave pri obeh organskih sistemih: očeh in nosu. Zaradi neposredne izpostavljenosti očesne sluznice alergenu, pa tudi posredno prek nazokularnega refleksa, se pri alergijskem konjunktivitisu razvije neprijetno srbenje, solzenje in rdečica očesne veznice (konjunktive). Bolniki se pritožujejo, da imajo občutek peska v očeh in stalno potrebo po mežikanju. Po drugi strani pa so najpogostejši simptomi alergijskega rinitisa voden nosni izcedek, kihanje in zamašenost nosu.

Kot pri drugih alergijskih boleznih je tudi pri obvladovanju simptomov najpomembnejša preventiva, torej izogibanje stiku z alergeni, zato je v diagnostičnem postopku najbolj pomembno opraviti alergološko testiranje, da bi ugotovili, na katere alergene bolnik razvije alergijsko reakcijo, da bi se jim lahko učinkovito izogibal. Od zdravilnih terapij so najpomembnejši peroralni antihistaminiki in nosni kortikosteroidi v pršilu, ki dobro pokrivajo nosne simptome, pa tudi velik del očesnih simptomov, ki delujejo prek nazookularnega refleksa. Pri nekaterih bolnikih s prevladujočimi očesnimi simptomi je treba uvesti tudi lokalne antihistaminike v obliki kapljic za oko.

2. Ali paranazalni sinusi vplivajo na zdravje oči?

Paranazalni sinusi so anatomsko v tesni povezavi z orbitalno votlino, v kateri se nahaja očesno zrklo z očesnimi mišicami in očesnim živcem. Zato je popolnoma razumljivo, da lahko morebitni akutni ali kronični vnetni procesi paranazalnih sinusov močno vplivajo na zdravje oči in na sam vid v ožjem pomenu. Eden od najresnejših zapletov akutnega vnetja sinusov je neposredno širjenje vnetnega procesa v področje orbitalne votline in to stanje se imenuje orbitalni celulitis. Pogostejši je v otroštvu in pri imunsko oslabljenih osebah ter po diagnozi zahteva takojšnje zdravljenje z velikimi odmerki antibiotikov širokega spektra, pri nekaterih bolnikih pa je potreben tudi nujni kirurški poseg.

V drugih primerih, ko ne pride do neposrednega širjenja vnetnega procesa iz sinusa v orbitalno votlino, pa nastopi toksično delovanje mediatorja vnetja na očesni živec (najpogosteje kot posledica kroničnega vnetja sinusov), ki vodi v vnetje očesnega živca (nevritis) in posledično slabitev ali popolno izgubo vida na prizadetem očesu. Tudi v tem primeru gre za nujno stanje, ki zahteva zdravljenje z visokimi odmerki kortikosteroidov, pogosto je potreben tudi kirurški poseg, s katerim se rešuje vid pacienta.

3. Kako je najbolje skrbeti za zdravje oči in preprečiti bolezni?

Z otorinolaringološkega vidika je najpomembnejše preprečevanje potencialno nevarnih stanj za oči in čut za vid ter ustrezno vzdrževanje zdravja nosu in paranazalnih sinusov. V mislih imam predvsem ustrezno zdravljenje alergijskih in drugih kroničnih vnetnih stanj v nosu ter vsakodnevno rutinsko higieno nosne votline z izpiranjem z izotonično ali hipertonično raztopino morske vode. Redno higieno ustne votline (umivanje zob, ščetkanje jezika) smo že zdavnaj sprejeli kot vsakodnevno rutino. Zato ni nobenega razloga ali opravičila, da ne bi skrbeli enako za nosno votlino.

(Predstavljena vsebina je neodvisna klinična izkušnja in strokovno delo avtorja in ne izraža nujno mnenja in stališča naročnika.)

VIRI:

  1. J BousquetJ KnaniA HejjaouiR FerrandoP CourH DhivertF B Michel Heterogeneity of atopy. I. Clinical and immunologic characteristics of patients allergic to cypress pollen. Allergy. 1993;48:183-8.
  2. Baroody FM, Naclerio RM. Nasal-ocular reflexes and their role in the management of allergic rhinoconjunctivitis with intranasal steroids. World Allergy Organ J. 2011;4(1 Suppl):S1-5.
  3. Tsirouki T, Dastiridou AI, Ibánez Flores N, Cerpa JC, Moschos MM, Brazitikos P, Androudi S. Orbital cellulitis. Surv Ophthalmol. 2018;63:534-553.
  4. Neo WL, Chin DCW, Huang XY. Rhinogenous opticneuritis with full recovery of vision – The role of endoscopic optic nerve decompression and a review of literature. Am J Otolaryngol. 2018;39:791-795.

REŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA TA ŠTIRI VPRAŠANJA IN SPOZNAJTE, KAKO GA PREPREČITI IN KAJ STORITI, KO ŽE IMATE SIMPTOME

REŠI KVIZ

Infografika

NAJPODROBNEJŠI POGLED V OKO: 10 DEJSTEV, KI RAZKRIVAJO, ZAKAJ JE TREBA SKRBETI ZA ZDRAVJE OČI

Preberi več