RAZISKUJEMO

ZDRAVJE OČI: Strokovnjakinja za zdravila predstavlja sedem najpomembnejših nasvetov za zaščito zdravja oči; vitamini so ključni

Piše: Silvia Majsec, mag. pharm.

mag. pharm., Lekarna Pablo

Umetne solze se uporabljajo za navlažitev oči, ko nimamo dovolj naravnih solz oziroma je njihova sestava oslabljena. Tukaj je opisano, kako jih uporabljati

Obstaja verjetnost, da nas bo vse vsaj enkrat v življenju prizadelo eno od stanj, ki je povezano z zdravjem oči. Kako si lahko pomagate, ko opazite suho oko, kateri vitamini ugodno vplivajo na zdravje oči, kako izbrati in kdaj uporabiti umetne solze? Farmacevtka Silvia Majsec odkriva najpomembnejše nasvete, kako reagirati, ko opazite posebne simptome, povezane z zdravjem oči.

Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo neko vrsto očesne bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Zahvaljujoč očem je mogoče odkriti tudi nekatere druge bolezni, ker kažejo simptome sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka ali revmatičnih bolezni. Poleg staranja in genetskih predispozicij na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami ter tako preprečimo bolezni in zaščitimo svoje zdravje. Zato so se v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL – prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, družinski zdravniki, farmacevti in inženirji, da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

1. Kako si olajšati nelagodje v očeh, če obstajajo simptomi, ki ne kažejo na bolezen?

Simptomi, kot so utrujenost oči, pekoči občutek/občutek zbadanja, občutek tujka v ali peska v očeh, občasna rdečica, solzenje, srbenje ali povečana občutljivost očesa, so pogosto povezani z bivanjem v klimatiziranih prostorih, uporabo kontaktnih leč, draženjem zaradi ličil, vetrom ali daljšim gledanjem v različne zaslone. Včasih se simptomi lahko pojavijo tudi kot stranski učinek nekaterih zdravil. Ti simptomi niso zaskrbljujoči, če se pojavijo občasno.

Tako si jih lahko olajšate: vnesite dovolj vode v organizem, poskrbite za dovolj spanja, občasno si spočijte od kontaktnih leč in raje nosite očala, uporabljajte umetne solze za vlaženje oči in preprečevanje suhosti, vzdržujte higieno oči, nosite sončna očala, uporabljajte vlažilce zraka. Pri izrazitejših simptomih pomagajo tudi topli obkladki, ki spodbujajo izločanje z lipidi bogatega sekreta iz Meibomovih žlez.

2. Kaj storiti, če so vaše oči dlje časa izpostavljene dimu?

Dolgotrajna izpostavljenost dimu lahko povzroči rdečico, draženje, solzenje in občutek tujka v očesu.
Priporočljivo je, da se izogibate drgnjenju oči, saj lahko to poslabša draženje. Če nosite kontaktne leče, jih odstranite, dokler se oči ne spočijejo, saj leče dodatno vodijo k draženju. Izperite oči z umetnimi solzami, da odstranite morebitne tujke iz očesa in zmanjšate draženje, pred tem pa si obvezno umijte roke z milom. Če lahko, lezite in si spočite oči tako, da na njih za pet do deset minut položite hladne obkladke.

3. Kaj storiti, če v oči zaide parfum?

Najprej si moramo temeljito umiti roke in jih izprati, da se prepričamo, da na njih ni ostankov kemikalij ali mila. Nato približno deset minut izpirajte oči z mlačno vodo ali fiziološko raztopino. Če nosite kontaktne leče, jih odstranite. Ne drgnite oči, saj lahko to povzroči dodatne poškodbe in draženje. V oči ne dajajte ničesar razen vode in umetnih solz. Zaželeno bi bilo, da se uležete in spočijete oči za 30 minut, ker bo naravni solzni film izločil ostanke parfuma. V primeru trajne rdečice, oziroma če simptomi ne izzvenijo ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

4. Kako kapljice za oči ublažijo motnje?

Kapljice za oči se uporabljajo za zdravljenje različnih stanj oči. Glede na bolezen lahko vsebujejo različna zdravila; antibiotike, kortikosteroide, antihistaminike, zdravila za zdravljenje glavkoma, zdravila za odpravo rdečice. Večino kapljic za oko, ki vsebujejo zdravilo, predpiše zdravnik na recept in glede na stanje očesa določi trajanje zdravljenja. Kapljice, ki se uporabljajo za zdravljenje rdečice oči, vsebujejo snov, ki zoža krvne žilice v očesu in tako odpravi rdečico, uporabljajo pa se lahko dva do tri dni neprekinjeno.

5. Kdaj uporabiti umetne solze?

Umetne solze ne vsebujejo zdravil. Namenjene so vlaženju oči in nadomeščanju naravnega solznega filma ter se uporabljajo kot nadomestna terapija za naravne solze, ko je njihovo izločanje zmanjšano ali ko sta njihova funkcija in sestava oslabljeni. Vlažijo in izpirajo oko ter ga ščitijo pred okužbami in mehanskimi poškodbami, kot so prašni delci ali delci žagovine, ter pred alergeni.

Umetne solze so izbrane glede na simptome. Če sta pekoč občutek in rdečica zjutraj bolj izrazita, solzenje pa se poveča po delu z računalnikom ali po izpostavljenosti vetru in mrazu, potem gre verjetno za hiperevaporacijsko suho oko, tj. motnjo lipidne plasti solz. Izbrati je treba kapljice, ki vsebujejo tudi lipidno komponento. Če se simptomi, kot sta občutek suhosti in peska v očeh ter rdečice, pojavljajo predvsem zvečer, je to najverjetneje hiposekrecijska oblika suhega očesa, tj. zmanjšana je proizvodnja solz. V tem primeru je treba nadoknaditi vodno komponento.

V primeru izrazite suhosti in po diagnostičnih ali kirurških posegih na očesu, kot je lasersko odstranjevanje dioptrije, je priporočljivo uporabljati umetne solze z dodatkom dekspantenola, ker spodbuja regeneracijo očesne površine s pospeševanjem procesa celjenja poškodovane veznice in roženice. Umetne solze je najbolje uporabljati vsak dan, po potrebi večkrat na dan, še posebej pred delom z računalnikom in pred spanjem, da se očesna sluznica ponoči čim bolj regenerira. Izbrati je treba kapljice brez konzervansov in vsekakor je priporočljivo biti pozoren na rok uporabnosti.

6. Ali obstajajo kapljice za oči, ki se uporabljajo samo za alergije?

Motnje, ki se pojavijo kot odziv na alergene, so rdečica, srbenje, občutek zbadanja, solzenje oči in otekle veke. Kapljice za lajšanje simptomov alergijske reakcije predpiše zdravnik. Najpogosteje gre za kapljice, ki vsebujejo antihistaminik. Ker je lahko neželeni učinek suhost očesa, je priporočljivo uporabiti umetne solze, vendar s časovnim zamikom. Po bivanju na prostem ali ko ste bili v stiku z alergenom, je priporočljivo sprati oči z umetnimi solzami. Umetne solze navlažijo in umirijo oči ter pomagajo pri izpiranju alergenov.

Za ljudi, ki imajo težave z alergijami so priporočljive umetne solze, ki vsebujejo ektoin. Ektoin je naravna sestavina, pridobljena iz ekstremofilov, mikroorganizmov, ki lahko preživijo v izjemno neugodnih razmerah. Umetne solze z ektoinom delujejo preventivno pri izpostavljenosti alergenom (priporočljivo je oči nakapati že pred izpostavljenostjo alergenom, saj ektoin deluje tako, da obloži sluznico s filmom in tako oteži oprijemanje alergenov), vendar tudi blažijo obstoječe simptome, tako da zaščitijo pred škodljivimi učinki alergenov in pomagajo pri obnavljanju nadražene in občutljive sluznice očesa. Pomembno je, da ne drgnete oči, ko so nadražene, saj se simptomi lahko poslabšajo. Raje uporabite hladne obkladke.

7. Kateri vitamini lahko ugodno vplivajo na zdravje oči?

Vitamin A (betakaroten) je pomemben, ker lahko njegovo pomanjkanje povzroči suhe oči in nočno slepoto. Antioksidativno delovanje ščiti oko pred razvojem bolezni in makularne degeneracije. Raziskave so pokazale, da vitamin A z drugimi antioksidanti pomaga upočasniti napredovanje nevropatije.

Vitamin E, ki je prav tako antioksidant, ščiti očesne celice pred delovanjem prostih radikalov.

Vitamin C je pomemben za obrambo pred prostimi radikali in sintezo kolagena ter upočasnjuje degenerativne procese v očesu.

(Predstavljena vsebina je neodvisna klinična izkušnja in strokovno delo avtorja in ne izraža nujno mnenja in stališča naročnika.)

Lutein in zeaksantin sta antioksidanta s protivnetnim delovanjem. Ščitita očesno tkivo, leče in makulo, kar zmanjšuje občutljivost na svetlobo in preprečuje bolezni, kot je katarakta. Organizem ju ne more samostojno proizvajati in jih je potrebno vnesti s hrano (z uživanjem zelene listnate zelenjave) ali z dodatki.

Omega-3 maščobne kisline zmanjšujejo vnetne procese.

Cink je eno najpomembnejših hranil, saj pomaga pri presnovi drugih vitaminov in mineralov. V kombinaciji z drugimi vitamini ščiti očesno mrežnico in zmanjšuje tveganje za makularno degeneracijo.

Uravnotežena prehrana, bogata z vitamini in minerali, ki jo najdemo v živilih, kot so korenje, zelena listnata zelenjava, fižol, ribe in morski sadeži, sladki krompir, oreški in jajca, je bistvenega pomena za ohranjanje optimalnega vida. Ti vitamini delujejo tako, da krepijo očesno tkivo, zmanjšujejo občutljivost oči na svetlobo, zmanjšujejo tveganje za makularno degeneracijo in katarakto ter ščitijo pred učinkom prostih radikalov.

REŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA TA ŠTIRI VPRAŠANJA IN SPOZNAJTE, KAKO GA PREPREČITI IN KAJ STORITI, KO ŽE IMATE SIMPTOME

REŠI KVIZ

Infografika

NAJPODROBNEJŠI POGLED V OKO: 10 DEJSTEV, KI RAZKRIVAJO, ZAKAJ JE TREBA SKRBETI ZA ZDRAVJE OČI

Preberi več