ANALIZIRAMO

Strokovnjaki najboljše mednarodne klinike za lepotno kirurgijo: KAKO DO JASNEGA IN BISTREGA POGLEDA VSAK DAN

Pišejo: Tomica Bagatin, dr. med / Ana Mogulić

Tomica Bagatin, dr. med., specialist maksilofacialne kirurgije, subspecialist plastične kirurgije glave in vratu, ustanovitelj poliklinike Bagatin / Ana Mogulić, vodja oddelka za kozmetologijo na polikliniki Bagatin

Težave z očmi prizadenejo vse, ne glede na starost, in so s staranjem vedno bolj progresivne. Pomembno je uvesti navedeno rutino

Otekle, utrujene in temne oči ter odvečno kožo okoli njih lahko povzročijo številni razlogi – od stresa, zdravstvenih težav in staranja do pomanjkanja spanca, slabe prehrane in prekomerne izpostavljenosti soncu. Zato je pomembno skrbeti za oči, opozarja dr. Tomica Bagatin, ustanovitelj ustanove, ki je bila nagrajena kot najboljša mednarodna klinika za lepotno kirurgijo.

Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo neko vrsto očesne bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Poleg staranja in genetskih predispozicij na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami ter tako preprečimo bolezni in zaščitimo svoje zdravje. Zato so se v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL – prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, družinski zdravniki, farmacevti in inženirji, da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

Estetski kirurg dr. Tomica Bagatin in Ana Mogulić, vodja oddelka za kozmetologijo na polikliniki Bagatin, pojasnjujeta, kako lahko samo poskrbimo, da bodo naše oči zdrave in naš pogled jasen.

1. Kaj vse je pomembno za jasen in bister pogled?

Otekle, utrujene in temne oči s hiperpigmentacijami in odvečno kožo okoli njih lahko povzročijo številni razlogi – od stresa, zdravstvenih težav in staranja do pomanjkanja spanca, slabe prehrane in prekomerne izpostavljenosti soncu.

Težave z očmi prizadenejo vse, ne glede na starost, in so s staranjem vedno bolj progresivne. Koža izgubi elastičnost in se povesi, medtem ko delovanje prostih radikalov vse bolj vpliva na njeno kakovost. Da bi območje okoli oči ostalo sveže, je pomembno, da v svojo rutino vključimo nekaj navad, med katere sodijo:

• pravilna vsakodnevna domača nega s kakovostno dermo-kozmetiko;
• kakovostna prehrana z živili, bogatimi z minerali in vitamini, ki ohranjajo zdravje kože;
• SPF, SPF in še enkrat SPF. Faktor zaščite pred soncem (SPF) je pomemben, ker je koža okoli oči zelo občutljiva in dovzetna za spremembe, zato je izjemno pomembno, da jo vsak dan zaščitimo pred sončnimi žarki ter preprečimo poškodbe in draženje;
• pravočasna uporaba estetskih rešitev, kot so botoks, dermalna polnila in skinbusterji, ki v profesionalnih rokah odpirajo oči in osvežujejo pogled ter ustavljajo pojav znakov staranja;
• redno čiščenje obraza s profesionalnimi tretmaji.

2. Kako odvečna koža na vekah škoduje zdravju?

Blefarohalaza, odvečna koža na vekah, je lahko estetski ali tudi funkcionalni problem.
Pogosto je krivec za številne resne zdravstvene težave, kot so zožitev vidnega polja ali povečano solzenje in draženje oči, ki ga povzroča vse večje potiskanje trepalnic proti očesu.

Ljudje, ki zaradi odvečne kože na vekah stalno držijo obrvi dvignjene in glavo dvignjeno, da bi nadomestili izgubo dela vidnega polja, pogosto trpijo zaradi težav z vratno hrbtenico. To težavo rešujemo z blefaroplastiko, korekcijo očesnih vek. Gre za resnično individualen kirurški poseg, ki se izvaja v lokalni anesteziji in daje odlične in naravne rezultate brez vidnih znakov intervencije. Dobre rezultate v smislu napenjanja in dvigovanja dosežemo tudi z neinvazivno uporabo frakcijske plazme (Plasmage). Gre za sofisticirano tehnologijo, ki z ustvarjanjem mikropoškodb spodbuja kožo k obnavljanju in proizvodnji velike količine kolagena, tako da koža lahko v procesu celjenja postane vidno bolj napeta. Ker gre za najtanjše in najbolj vidne predele kože, je treba omeniti, da je pomembno, da se prepustite rokam izkušenega strokovnjaka, ki bo lahko ocenil individualne potrebe vsakega bolnika.

3. Kaj podočnjaki govorijo o našem zdravju in kdaj jih je treba odstraniti?

Podočnjaki so lahko znak staranja ali so odraz našega zdravstvenega stanja ali pa so posledica zgradbe kosti. Če nam organizem pošilja takšne signale, jih v zdravstvenem smislu ne smemo prezreti, ker lahko nakazujejo težave s hormoni, anemijo ali pa posledice stresa, aktivnega ali pasivnega kajenja, pa tudi prekomerno izpostavljenost soncu.

4. Kateri so najpogostejši estetski posegi na območju okoli oči na Hrvaškem?

Spuščene veke, gube okoli oči, utrujen videz in temni podočnjaki so najpogostejša estetska in tudi funkcionalna vprašanja, s katerimi se srečujemo. Z blefaroplastiko rešujemo problem spuščenih in povešenih vek, podočnjake popravimo s pomočjo dermalnih polnil, gube okoli oči pa je najbolje obvladovati z botoksom. Prav ti trije posegi; blefaroplastika, dermalna polnila in botoks so najpogostejši estetski posegi na območju okoli oči.

(Predstavljena vsebina je neodvisna klinična izkušnja in strokovno delo avtorja in ne izraža nujno mnenja in stališča naročnika.)

REŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA TA ŠTIRI VPRAŠANJA IN SPOZNAJTE, KAKO GA PREPREČITI IN KAJ STORITI, KO ŽE IMATE SIMPTOME

REŠI KVIZ

Infografika

NAJPODROBNEJŠI POGLED V OKO: 10 DEJSTEV, KI RAZKRIVAJO, ZAKAJ JE TREBA SKRBETI ZA ZDRAVJE OČI

Preberi več