ODKRIVAMO

Ugledna strokovnjakinja analizira, kako se pri suhem očesu in alergijah izraža srbečica, bolečina in pekoč občutek, navajamo pa tudi, kako prepoznati obe bolezni hkrati

Piše: Jasminka Salopek-Rabatić, prim. mr. sci., MBA

prim. mr. sci., MBA, specialistka oftalmologinja, Visus Clinic Centar

Spoznajte, kateri simptomi se brez izjeme pojavijo v vseh starostnih skupinah

Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo neko vrsto očesne bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Poleg staranja in genetskih predispozicij na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami ter tako preprečimo bolezni in zaščitimo svoje zdravje. Zato so se prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, družinski zdravniki, farmacevti in inženirji v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL – da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

Kaj se zgodi pri bolezni suhega očesa in kako prepoznati prekrivanje simptomov s pojavom alergijskega konjunktivitisa, za X Lab JGL analizira ugledna oftalmologinja prim. mr. sci. Jasminka Salopek - Rabatić. »Oko je izrazito skromno s simptomi in se skoraj vedno solzi ali zbada ali peče, pordeči, boli in srbi, včasih je prisoten tudi izcedek,« opozarja oftalmologinja. Kaj lahko storimo, še preden se pojavijo prvi simptomi alergijskega konjunktivitisa, si lahko preberete v nadaljevanju.

1. Na kakšen način je suho oko povezano z alergijami?

Obe patološki identiteti, vsaka posebej ali obe skupaj, suho oko in sezonski alergijski konjunktivitis, imata za posledico prekrivanje ali okrepitev simptomov. Skupna simptomatologija pomembno vpliva na kakovost življenja in dela zaradi nelagodja, zmanjšane produktivnosti, družbene izključenosti in dolgotrajne izčrpujoče estetsko-funkcionalne neprilagoditve očesa. Gre za simptome, ki se brez izjeme pojavljajo v vseh starostnih skupinah.

2. Kako prepoznati in kako obravnavati ti dve očesni bolezni hkrati?

Oko je izrazito skromno s simptomi in se skoraj vedno solzi ali zbada ali peče, pordeči, boli in srbi, včasih s sluzastim, gnojnim ali vodenim izcedkom ter z otekanjem vek. Za prepoznavanje in dobro povezovanje simptomov je potrebna poglobljena anamneza oftalmologov skupaj z analizo in spremljanjem osebnih navad in dnevnih aktivnosti.

3. Kateri so najpogostejši simptomi suhega očesa in alergij?

Srbenje obeh oči kot prevladujoč in močno poudarjen simptom kaže na alergijski konjunktivitis. Pojavlja se sezonsko in nenadoma, najpogosteje pa ga je mogoče pričakovati glede na koledar in vremenske pojave alergenov (cvetni prah trave, cvetenje dreves, ambrozija ipd.). Na lestvici od 1 do 5 ga prepoznamo po rezultatu od 3 do 5. Pri suhem očesu je srbenje bistveno nižje intenzivnosti in vedno rahlo prisotno ne glede na letni čas. Najpogosteje je povezan s časom, ki ga preživimo pred zaslonom. Na lestvici od 1 do 5 ga kategoriziramo z oceno moči od 1 do 3.

4. Ker je očesne simptome, povezane z alergijami, mogoče predvideti glede na sezonski pojav alergenov, ali jih lahko preprečimo?

Koristno je spremljati cvetni koledar cvetenja za celinsko in sredozemsko Hrvaško, ki je na voljo na spletni strani Hrvaškega inštituta za javno zdravje. Priporočljivo je začeti z aktivnim kapljanjem specifičnega lokalnega antialergijskega zdravila v kapljicah za oči brez konzervansov dvakrat po eno kapljico na sedem do deset dni pred pričakovanim cvetenjem alergena, se pravi pravočasno in preden se bolezen razvije. Umetne solze brez konzervansov, vendar s povečano viskoznostjo, kot tudi umetne solze brez konzervansov za lajšanje simptomov alergije, je dobro kapljati dnevno za izpiranje in redčenje alergenov, in to hladne iz hladilnika zaradi učinka vazokonstrikcije. Pomembni so tudi higienski ukrepi, kot so umivanje, prhanje, umivanje las, spenjanje las v čop oziroma jih umikati stran od obraza, saj to prepreči ali zmanjša stik z alergeni. Prav tako lahko sami pazimo na vnos alergenov v prostor, v katerem živimo ali delamo, tako da pustimo obutev in oblačila izven dosega klime, vetra ali vlage. Priporočljivo je tudi redno menjavanje prevlek za vzglavnike, pa tudi nošenje zaščitnih očal v vetrovnem vremenu zaradi vnosa alergenov in povečanega izhlapevanja sprednje površine očesa. Z vetrom in povečanim izsuševanjem očesa alergeni lažje prodrejo v oči.

5. Kaj se dogaja z našimi očmi in kako si pomagamo, če čutimo bolečino?

Bolečina v obeh očeh, prebadanje ali zbadanje, je pri suhem očesu najbolj prisotna zjutraj med prebujanjem ali kadar koli tekom dneva zaradi intenzivnega dela na računalniku, gledanja v mobilni telefon in druge zaslone ter zmanjšane pogostosti mežikanja. Pri suhem očesu se neprijetna in nenadna bolečina pojavi tudi ob prebujanju sredi noči.

Pri alergijskem sezonskem konjunktivitisu je bolečina neprijetna in stalna ne glede na čas dneva ali noči. Priporočljivo je uporabiti gostejše, bolj viskozne umetne solze pred spanjem ali gel, da nadomestimo vodeni del, saj ponoči ne mežikamo in se lastne solze ne morejo izločevati. Solzenje očesa je lahko močno naglašeno kot prva obrambna reakcija in kot sinergijsko okrepljen odziv na dve bolezni hkrati. Takšne solze so manj koncentrirane, zato so pri lastni obrambi očesa manj vredne, količinsko pa tudi zmanjšujejo ostrino vida in kakovost vsakodnevne delovne rutine.

Koristen nasvet: ozavestiti moramo, koliko mežikamo in koliko časa preživimo pred zaslonom z zmanjšanim utripanjem, kajti ko smo osredotočeni na delo, pozabimo mežikati. Če nosite leče, je priporočljiva uporaba mehkih silikonsko-hidrogelnih leč, po možnosti z zaščito pred modro svetlobo.

6. Kako si pomagati pri zbadanju in rdečici očesa?

Pekoč občutek ali zbadanje se pojavi kot posledica suhega očesa in alergijskem konjunktivitisu, pri prekrivanju bolezni pa se poveča in se pojavlja s hudo rdečico obeh oči. V večernih urah je priporočljiva uporaba umetnih solz višje viskoznosti in zaščitnega gela.

Rdečica kot simptom prevladuje pri sezonskem alergijskem konjunktivitisu obeh oči vse do rdeče barve, pri suhem očesu pa je v vseh primerih barva rožnata do rdečkasta, razen pri hudih oblikah suhega očesa, ki pogosto zahteva zdravljenje s citostatiki v obliki kapljic za oči ali kortikoidno terapijo. Nasvet je, da se zdravljenje izvaja vzročno-posledično in ne simptomatsko, saj je vedno mogoča skrita bakterijska ali virusna okužba oči z možnimi posledicami za zdravje oči. Vsekakor si odpočijte oči od uporabe kontaktnih leč in prenehajte uporabljati ličila in drugo kozmetiko.

Poznavanje in spremljanje lastnih navad ter znanje o sezonskih alergijah in pojavljanju alergenov sta skupaj s preprečevanjem najpomembnejša za zmanjševanje simptomov obeh očesnih bolezni.

(Predstavljena vsebina je neodvisna klinična izkušnja in strokovno delo avtorja in ne izraža nujno mnenja in stališča naročnika.)

REŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA TA ŠTIRI VPRAŠANJA IN SPOZNAJTE, KAKO GA PREPREČITI IN KAJ STORITI, KO ŽE IMATE SIMPTOME

REŠI KVIZ

Infografika

NAJPODROBNEJŠI POGLED V OKO: 10 DEJSTEV, KI RAZKRIVAJO, ZAKAJ JE TREBA SKRBETI ZA ZDRAVJE OČI

Preberi več